Începuturile Universului 
  Sistemul solar 
  Cometele 
  Fenomene astronomice 
  Stele 
  Constelații 
  Articole 
  Dicționar de astronautică
  OnLine Radio           

Dictionar de astronautica

BIOSATELLITE

BIOSATELLITE - program american pentru elaborarea de metode si mijloace spatiale in biologie.  S-au folosit mici laboratoare automate, cu atmosfera de oxigen si azot, la presiune de 1 at si temperatura de 15-20oC. Capsulele cu obiectele biologice au fost iradiate de la o sursa (strontiu-85), in regim controlat, pana la 30 roentgen/h.
  • Biosatellite-1, satelit de 429 kg (242 kg capsula recuperabila), lansat la 14 decembrie 1966 si plasat pe orbita; 294/330 km (33,5o). A constat dintr-un adaptor cu diametrul de 1/1,45 m si inaltimea de 1,8 m, si capsula, de 1 m diametru si 1,2 m lungime, in care s-au imbarcat oua de musca si de broasca, piele umana, tradescantii, ameobe, seminte s.a. Dupa 47 de revolutii capsula s-a separat, dar n-a putut fi recuperata.
  • Biosatellite-2, de 382 kg, lansat la 7 septembrie 1967, a avut in capsula  bacterii lisogene, mucegai de paine, o planta salbatica cu numar mic de cromozomi, viespi parazite, drosophile, gargarite, unele dintre ele expuse la radiatii. Dupa doua zile capsula a fost capturata la 5,6 km inaltime, in plasa derulata de un avion.
  • Biosatellite-3, satelit de 697 kg, cu capsula de 1,13 m lungime, lansat la 29 iunie 1969. S-a plasat pe orbita la 356/388 km (33,5o). A fost alimentat de la o pila de combustibil. S-au studiat efectele imponderabilitatii asupra comportamentului mental si emotional al unei maimute (Bonny), facandu-i-se encefalograme, cardiograme, curbe de respiratie, masuratori ale sistemului circulator, analize urinare, observatii asupra raspunsului la diverse comenzi. Misiunea a decurs normal, capsula a fost recuperata, dar animalul a murit a doua zi dupa intoarcerea pe Pamant.


Copyright © 2004 - Toate drepturile rezervate
webmaster - Marilena Ion

Politica de confidentialitate