Începuturile Universului 
  Sistemul solar 
  Cometele 
  Fenomene astronomice 
  Stele 
  Constelații 
  Articole 
  Dicționar de astronautică
  OnLine Radio           

Dictionar de astronautica

BIO-SPUTNIK

BIO-SPUTNIK - sateliti rusi din seria Sputnik, destinati cercetarilor bilogice.
  • Sputnik-2, de 508,3 kg, a fost lansat la 3 noimebrie 1957 si a evoluat pe orbita: 225/1.167 km (65,3o). Avea corpul conic, cu diametrul de 1,7 m si inaltime de 1,2 m, constituit din 3 parti: un cilindru, cu aparatura stiintifica, un corp superior, cu baterii, emitatori si echipamentul de telemasura, si un container ermetic, cu animalul de experienta (catelusa Laika). Timp de 7 zile animalul s-a hranit si adapat, in imponderabilitate, iar conditiile din cabina s-au mentinut normale.
  • Sputnik-5, de 4.590 kg, a fost lansat la 19 august 1960 si s-a plasat pe orbita: 306/339 km (64,57o). Era compus din doua corpuri: cabina si modul de serviciu. In cabina au fost imbarcate 2 cateluse (Strelka si Belka), muste, plante, ciuperci, alge microscopice si seminte. Cabina a fost recuperata a doua zi, cu animalele in deplina integritate.
  • Sputnik-6 a fost de fapt o nava Vostok, cu cabina sferica ermetica, de 2,3 m diametru, si compartiment cu instrumente, totalizand 10 m lungime. Avea la bord catelusele Pciolka si Miska, alte animale, insecte si plante. O defectiune tehnica a cauzat esecul recuperarii.
  • Sputnik-9 si Sputnik-10 de 4.700 kg, nave Vostok, lansate in martie 1961, fiecare cu cate un caine la bord (Cerniska si Zvezdocika), recuperate dupa prima orbita, au servit la definitivarea programului primului zbor al omului in cosmos.


Copyright © 2004 - Toate drepturile rezervate
webmaster - Marilena Ion

Politica de confidentialitate